Tom Yum - nyttig och rågod!

Om ni inte har svettats tillräckligt i dag rekommenderar jag min hemmagjorda Tom Yum Gai Kung.
 
Det var ju evigheter sedan jag la ut något recept här på bloggen, nu ska ni i alla fall få ett toppenrecept på världens godaste soppa - Tom Yum. Det är en hel del ingredienser att ha koll på, men i gengäld är den superenkel att tillaga. Jag gör min med både kyckling och räkor, och jag gillar den rejält stark och smakrik. Chilis är bra för förbränningen, you know.
 
Tom Yum á Y
2 färska kycklingfiléer
500g tinade räkor
1 gul lök
10 champinjoner
7-8 cocktailtomater
1/2 burk kokosmjölk (den ekologiska är godast)
1 paket Tom Yum paste (finns på Willys)
2 Tom yum-buljongtärningar (finns i asiatiska butiker)
citrongräs
10 små skivor färsk ingefära
en skvätt fisksås
3-4 lime
valfri mängd färska chilis
färsk koriander
 
Gör så här:
Ta en stor kastrull och fyll den till nästan hälften med vatten - koka upp. När vattnet kokar ha i buljongtärningarna, Tom Yum-pastan, citrongräs, ingefära och chilis. Sänk inte värmen, soppan ska koka ordentligt hela tiden! Ha sedan i kycklingfilén och låt den koka i fem minuter. Pressa lime i grytan, ha i lite fisksås och häll i kokosmjölken - smaka av. Ha i champinjonerna, låt sedan soppan koka ordentligt i tio minuter.
Ha i löken och låt koka i två minuter till, sedan i med tomaterna och låt dom koka max en minut. Ta av grytan från spisen, vänta nån minut och ha sedan i räkorna. De behöver bara "ett dopp" i den heta soppan för att bli klara. Servera med färsk koriander on top.
 
/Y

Kommentarer:

1 poll:

Jag vill ha!

Kommentera här: